大木建筑事務所:意大利對華友好協會辦公室

設計:大木建筑事務所 | 項目地點:北京 | 類別:辦公空間 | 2021-01-26 7903 97

意大利對華友好協會辦公室位于和平里西街與和平里南街交匯處。場地西側臨街為地壇公園, 南側為中關村雍和航星科技園的一處階梯入口,通向園區內的下沉庭院。此項目為室內空間設計項目,總面積為350㎡,層高4.9米。在提供辦公場所的基礎上,空間內部及外部均融合了文化展示與人文交流的功能。同時,項目中多處細節引入了意大利文化特色元素,從古典到現代均有體現,整體在室內空間創造出一個微觀城市的意向。我們希望它能夠承載與意大利有關的一切,包括展覽展示與意大利相關藝術,設計,歷史,還可以品嘗美食,同時也可以舉辦交流活動,體現意大利美食文化。


The Italian-China Association Office is located at the corner of Hepingli West Street and Hepingli South Street. Ditan Park situates west of the site, and on the south side is the stepped entrance of the Zhongguancun Yonghe Hangxing Science and Technology Park, leading to a sunken courtyard. This is an interior design project with a total area of 350 square meters. Floor height 4.9 meters.Besides providing the basic office space, both the interior and exterior of the project intend to display the culture, as well as encouraging communications. At the same time, lots of Italian elements are integrated into the design and dives into the classical and the modern, which generates a micro-city in the interior. We hope it can hold everything related to Italy, including exhibitions of art, design and history related to Italy, as well as food tasting. At the same time, communication activities can also be held to reflect the Italian food culture.

 

大門入口處對應著木質展示柜及綠植墻。通向儲物間的入口也隱藏其中。

 

A wooden display cabinet and a green wall face directly to the entrance. The door for the storage room is also hidden behind.


Image15.jpg


入口處,建筑外觀,將意大利文藝復興三杰之一的達芬奇的哈默手稿作為起點;入口門廳, 用意大利古典主義美學元素作為入口空間的視覺引領。古羅馬輸水道的連續拱券,構成設計靈感,抽象成為連接入口與室內主要空間的過渡畫廊。


The entrance and building exterior use the Hammer manuscript of Leonardo, one of the three masters of the Italian Renaissance, as the starting point; the entrance hall uses Italian classical aesthetic elements as the visual guide of the entrance space. The continuous arch voucher of the ancient Roman aqueduct constitutes the design inspiration, abstracting it as an excessive gallery connecting the entrance and the main interior space.


Image14.jpg


意大利城市規劃遵循嚴謹的網格布局,形成了特有的城市肌理。然而,不規則的城市廣場不僅提供了廣闊的公共空間,而且打破了緊密網格的排布,為城市植入了呼吸口。此項目的整體平面空間規劃延續了意大利城市布局的語言,將辦公空間排布在平面的橫、縱兩軸上,最大限度的滿足辦公需求。多功能區作為引申的室內廣場,斜交在空間東側。兩種不同的布局清晰地劃分了辦公空間與休閑空間,也為室內氛圍增添了多樣性。


The urban planning of Italian cities follows a rigorous grid layout, which forms a distinct urban texture. However, the irregular city squares not only provide vast public spaces but also break the tightly arranged grid and implants breathing outlets for the city.

The overall plan for this project continues the same language of the Italian urban layout, by arranging the office space on the orthogonal axes to maximize the office needs. The multifunctional area, as an interpreted indoor plaza, intersects diagonally on the east side of the space. The two different orientations split the office space and leisure space, which also add variety to the spatial quality


城市客廳


Image13.jpg

Image12.jpg


大臺階空間靈感同樣源自于意大利的城市場景,我們以此為切入點,將“城市廣場”搬進了室內空間。層疊交錯的露天臺階早已超越了連接城市內部的功能,更多的是為來往的人群提供了休息,娛樂,及社交的場所。多功能區也運用了大臺階的形式,結合四周的水吧,展示區,洽談、發布區,根據不同時間場地的需要提供相應的功能。臺階上的平臺可作為教育展示區,大臺階下方則保證了充足的儲藏空間。


The large step space is also inspired by the urban scene in Italy. We used this as an entry point to move the "city square" into the interior space. The cascading open-air steps have already surpassed the function of connecting the inner city, and are more for providing people a place to rest, entertain, and socialize. The multi-functional area took the form of those grand stairs, together with the surrounding cafe bar, display area, and conference area, become interchangeable according to the needs of the venue at different times. The platform on the top can be used as an educational display area, and underneath “The Grand Stairs” ensures sufficient storage space.


大臺階


Image11.jpg


傳統的獨立辦公室為一些工作提供了相對私密的空間。開放辦公及雙層辦公空間則創造了輕松活躍的工作氛圍,并使辦公區變得更加開闊。場地南側墻體為玻璃幕墻,不僅為對應的辦公室提供充足的采光,同時也為室內與室外創建了視覺上的交流,充分體現“開放辦公”的概念。一體式雙層辦公區為空間的縱向增添層次感,并與其身后的大臺階相呼應。利用人體工學及坐姿產生的高差,上下辦公空間交錯排布,保證了舒適的使用感受,并在下方切割出梯形邊框的獨立的辦公空間,為辦公區添加了幾何感。上方是開放型辦公桌,可作為少數人使用的的小組討論空間。


The traditional single-use offices provide a relatively private space for some work. Open office and double-layered office space create a relaxed and active working atmosphere and open up the interior. Glass curtain walls are installed on the south side of the site, which not only provides lighting for the corresponding offices but also creates a visual communication between the indoor and the outdoor; fully embody the concept of "openness" in the office. The integrated double- layered office area adds complexity to the vertical direction of the space and corresponds to “The Grand Stair” behind it. The upper and lower office spaces are staggered on top of each other, by using ergonomics and height differences caused by sitting posture. It also ensures a comfortable user experience. Independent office spaces are carved out with a trapezoidal frame to add a geometric language to the area. Above are open desks, which can be used as a small group discussion space.


獨立辦公室


Image10.jpg


雙層辦公體系(已經申請專利),合理利用空間高度,以家具定制的方式高效整合辦公,收納, 休息,交流的辦公平臺。經過計算,比普通的辦公布局,使用效率提高了25%。


Double-layer office system (patent applied), reasonable use of space height, and efficient integration of office platforms for office, storage, rest, and communication in a customized way of furniture.

After calculation, compared with the ordinary office layout, the use efficiency is increased by 25%.


雙層辦公空間及會議室


Image09.jpg


公共辦公空間


Image08.jpg

Image07.jpg


場地南側兩個辦公室中間為一個開放式小型洽談區。由于原始建筑結構的排布,其中一個結構柱暴露在這個開放空間中心的位置,影響了視覺美觀,也影響了流線。我們由此聯想到了一顆位于意大利南部Pollino國家公園里的一棵叫做Italus巨樹。我們以此為切入點,利用這棵柱子創造一棵“大樹”作為視覺終點。同時也是但丁神曲中亞當支樹的演繹,意味著意大利機構在中國落地生根,茁壯成長。在設計過程中我們引入并結合了樹的形態與含義,將柱體隱藏在樹干中。頂部樹枝則隨著天花板向室內四周呈星狀散開并持續延伸。樹枝內側裝有隱藏燈帶,在提供照明的同時起到美化的效果,為空間增加流動性。


Between the two offices on the south side of the site is a small open chat area. Due to the original building structure, one of the columns is exposed at the center of this open space, which affects both the visual aesthetics and circulation. From this we think of a giant tree called Italus in the Pollino National Park in southern Italy. We take this as the starting point and use this pillar to create a "big tree" as the visual end point. At the same time, it is also the interpretation of the Adam branch in Dante's Divine Comedy, which means that Italian institutions have taken root in China and thrived.


洽談區


Image06.jpg


室內整體采用莫蘭迪色系,不僅意在介紹意大利著名版畫家及油畫家喬治·莫蘭迪,而且也營造出柔和與浪漫的辦公空間。其中,辦公空間多處采用取自意大利國旗的紅色、白色、及綠色的配色,通過改變純度來配合整體風格。北側的玻璃上貼有經過像素化的達·芬奇的作品。將古典進行現代化處理,以此吸引沿街行人,是意大利文化對外的輸出,也是外界更新認知的渠道。墻體與門框多處采用了歐洲傳統的拱形細節處理,同時配有源自意大利建筑師卡洛·斯卡帕的褶皺裝飾。尤其是在東側展示墻處,這些褶皺裝飾對墻體所對應的走廊進行了空間上的裝飾與分割,更渲染出戲劇化的氛圍,以強調所展出物品。


The interior adopts the Morandi color palette, to not only introduce the famous Italian printmaker and oil painter George Morandi but also creates a soft and romantic office environment. The red, white, and green color schemes taken from the Italian flag are frequently used in the office spaces, by changing the color density to match the overall style. The glass windows on the north side are covered with pixelated vinyl prints of Leonardo da Vinci's works. Modernizing the classics can attract pedestrians along the street. Beyond exporting Italian culture to the outside world, it creates a channel for the outsiders to renew their cognition. What’s more, the walls and door frames are designed t have a traditional European arch form with folding details learned from the Italian architect Carlo Scarpa. Especially for the display wall on the east side, these folds spatially decorate and divide the corridors, rendering a dramatic atmosphere to emphasize the displayed items.

 

小會議室上方懸掛代表意大利對華友好協會的英文標識字母燈牌——“ITALIANA”。由于南側玻璃幕墻面向園區的下沉庭院,從外部仰望正好可以看到此正向的標識。從室內看,燈牌的光映射在玻璃上,也可清晰地展示出標識。


Above the small meeting area is a light panel with English letters -"ITALIANA", representing the Italian-China Association. As the glass curtain wall on the south side faces the sunken courtyard, the sign can be seen clearly from the outside. From the indoor view, the light of the sign is mirrored on the glass.


字母燈牌


Image05.jpg

 

平面圖

Image04.jpg

 

概念圖


Image03.jpg

Image02.jpg

Image01.jpg

 

項目名稱:意大利對華友好協會辦公室

設計方:北京大佰禾建筑設計咨詢有限公司

主創及設計團隊

主持建筑師:林海  

設計團隊:LAURENE BELCOUR,劉愷欣,徐瑤,張夢微,尹曉凡

朱麗,師夢婕

項目地址:北京市東城區和平里西街東雍和宮壹中心A座

建筑面積:350



設計腕兒公眾號.png 

 設計腕兒官方微信

010-88600030

 
大木建筑事務所相關案例
  • 大木建筑事務所:意大利對華...


設計腕兒×地產商

www.chicofruit.com \ 關于設計腕兒 About us \ 聯系我們 Contact us \ 智囊團 Brainpower  \ 設計腕兒×地產商 Designwire×Land Baron \

京ICP備15003767號-1
大伊香蕉精品视频在线_少妇洗澡对白正在播放_国产日韩一区在线观看视频